jedálniček pre 1 etapu
- RAŇAJKY: 1 sladké instantné proteínové jedlo
- DOPOLUDŇAJŠIA ĽAHKÁ DESIATA: 1 pitný proteín (ready-to-drink)
- OBED: Pravé jedlo – kvalitná bielkovina zo zoznamu s minimálnym množstvom tuku + zeleninový šalát
- POPOLUDŇAJŠÍ OLOVRANT: je možné vynechať alebo 1 ľubovoľné instantné proteínové jedlo
- VEČERA: 1 slané instantné proteínové jedlo + zeleninový šalát
Povolené druhy zeleniny v rámci programu bielkovinovej diéty, ktorú možno v priebehu diéty bez obáv konzumovať v neobmedzenom množstve (pokiaľ nie je v zátvorke uvedené inak)
- Špargľa
- Šampiňóny
- Uhorka
- Špenát
- Artičoky
- Stopkový zeler
- Tekvica
- Fenikel
- Karfiol
- Žerucha
- Sójové a ďalšie výhonky (obilné klíčky, naklíčené mango, atď.)
- Brokolica
- Hlávková a čínska kapusta (kvasené len pokiaľ nie sú osladzované)
- Čakanka, Reďkvička, Hlávkový šalát, Rukola, Poľný šalát, Paradajky (max 1 ks denne), Baklažán, Pór, Cuketa, Zelené fazuľky
Zeleninu konzumujeme buď surovú alebo vo forme šalátu, dochutenú 1 lyžicou panenského olivového oleja (olej len 1x denne) alebo varenú na pare či podusenú na vode. V rámci bielkovinovej diéty, solíme podľa chuti* (skôr viac ako menej).
K dochucovaniu je možné používať všetky druhy korenia, citrónovú šťavu, sušenú cibuľu a cesnak. Nevhodné sú však rôzne druhy hotových zálievok (jogurtová, bylinková, barbecue…), takisto aj horčica.
NÁŠ TIP : Obohaťte si šalát dvomi natvrdo uvarenými vajcami, z ktorých však použijete len bielka! Majú zasycujúci efekt, takže ani po šaláte nebudete mať hlad!
* po skončení diéty sa vraciame späť do pôvodného režimu, keď solíme skôr menej ako viac
Čo sa nesmie konzumovať:
- NIE mrkva, kukurica, kaleráb, paprika, čerstvá repa!
- NIE nakladané huby či konzervovaná zelenina (nálevy bývajú osladzované)!
- NIE orechy!
Povolené druhy živočíšnych a rastlinných bielkovín pre 1.etapu, v rámci programu bielkovinovej diéty alebo prehľad druhov „pravých jedál“, ktoré možno bez obáv konzumovať v obmedzenom množstve (počet porcií za deň) prebiehajúcou etapou (porcia s hmotnosťou 150 g, pokiaľ nie je v zátvorke uvedené inak).
- Kuracie, morčacie alebo králičie mäso bez kože
- Jemná alebo diétna šunka
- Jahňacie alebo hovädzie stehná
- Prírodný teľací rezeň – 100 g
- Kuracia pečeň
- 1 ks BIO vajca (natvrdo alebo na mäkko)
- Tofu (prírodné, s rascou, údené…)
- Pstruh, Treska, Pražma, Úhor, Žralok, Zubáč, Platýz, Halibut, Morský ďas, Pangasius
- Sushi
- Kuracia alebo teľacia pečeň
- Amur
Najlepšou formou úpravy mäsa je na prírodno. Povolené je tiež osmaženie na panvici, na niekoľkých kvapkách kvalitného oleja.
Z diéty sú v 1.etape vylúčené všetky druhy príliš tučných (či príliš kalorických) druhov mäsa (losos, tuniak, makrela, šťuka, morské plody, bravčové, hovädzie, kačica, atď.)
Na dochutenie je povolené používať všetky druhy sušeného korenia, citrónovú šťavu, sušenú cibuľu a cesnak. Nezabudnite veľa soliť!
NÁŠ TIP : Využite obdobie diéty a naučte sa pravidelne konzumovať rybie mäso. Držte sa pravidla, že čím je mäso v surovom stave svetlejšie, tým je pre organizmus prínosnejšie a tiež stráviteľnejšie.
Často kladené otázky:
- Koľko toho môžem zjesť?
- Platí tu zásada: „Čím je mäso v surovom stave červenšie, tým menšia musí byť porcia“.
- Prakticky:
- Netučná („biela“) ryba: obvyklá dospelá porcia
- Hydinový steak: menšia dospelá porcia
- Klasický steak: detská („polovičná“) porcia.
- U ostatných typov živočíšnych jedál platí: 1 ks vajce, 2 plátky jemnej šunky, detská porcia tofu, detská porcia vnútorností (pečeň)
- NIE Bravčové (vyraďujeme z jedálnička natrvalo)
- Ryby máme na mysli zásadne v čerstvom stave, teda nie údené plátky lososa alebo údenú makrelu a už vôbec nie ryby v konzervách!
- Čo mám robiť, keď mám medzi jedlami hlad?
- Zaraďte jedno proteínové jedlo navyše (nie tyčinku, špagety, či parmentier!). Ďalšia možnosť je uvariť si 1-2 vajcia na tvrdo, posoliť a zjesť bielka (žĺtka nie!). Všetky uvedené postupy je možné kombinovať alebo medzi sebou striedať.